ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ (ΠΦΒ)

ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ 132, Τ.Κ: 17562  ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟ
ΤΗΛ: 210 9817047   FAX: 210 9848594

ΝΕΟ ηλεκτρονικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το taxis σχεδιάζει να δημιουργήσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, μετά τη διαπίστωση ότι το υφιστάμενο σύστημα είναι παλαιάς τεχνολογίας και δεν αντέχει να υποστηρίξει τα νέα προγράμματα, που απαιτούνται για τη λειτουργία των εφοριών, αλλά και για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στόχος είναι το νέο σύστημα να λειτουργήσει σε δύο χρόνια, ενώ η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα καθοριστεί, αφού προηγουμένως πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα απογραφή της εικόνας του υφιστάμενου συστήματος.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα taxis, αποδίδονται στο ότι χρησιμοπoιεί ως βάση το παλαιό λειτουργικό σύστημα DOS, το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες της πληροφορικής και δεν αντέχει το βάρος των σύγχρονων προγραμμάτων.

Επίσης η πολιτική ηγεσία έδωσε εντολή, ώστε να παγώσουν όλοι οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη ή επρόκειτο να προκηρυχθούν για την αναβάθμιση του taxis, καθώς κρίνεται ότι δεν υπάρχει λόγος αναβάθμισης ενός συστήματος, που πρέπει να καταργηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται η αντικατάσταση ολόκληρου του συστήματος taxisnet και η προκήρυξη διαγωνισμού, για τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου συστήματος.

Μέσα από το νέο σύστημα, εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, θα καταστεί εφικτή η δημιουργία μιας πλήρους ηλεκτρονικής εφορίας, που θα δίνει τη δυνατότητα διεκπεραίωσης όλων των υποθέσεων των φορολογουμένων από το Ιντερνετ ή από το τηλέφωνο.

Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα διασταύρωσης των φορολογικών στοιχείων, που σήμερα είναι ανύπαρκτη, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Επειδή το κόστος, που θα απαιτηθεί, θα είναι τεράστιο, το έργο θα ενταχθεί στα προγράμματα του Γ' ΚΠΣ της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Ειδικότερα οι στόχοι είναι:

- Η ηλεκτρονική υποβολή και επεξεργασία όλων των φορολογικών δηλώσεων, με τη δυνατότητα προσδιορισμού του φόρου και της χρέωσης των του τραπεζικού λογαριασμού του φορολογούμενου.

- Η δημιουργία ατομικής φορολογικής μερίδας για όλους, η οποία θα ενημερώνεται διαρκώς, ώστε το σύνολο σχεδόν των συναλλαγών με τις αρχές να γίνεται άμεσα και ηλεκτρονικά.

- Η αυτόματη καταχώρηση όλων των εισοδημάτων και των συναλλαγών των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων, προκειμένου να είναι δυνατή η άμεση ηλεκτρονική διασταύρωσή τους και ο εντοπισμός εστιών φοροδιαφυγής.

- Η απλοποίηση των φορολογικών στοιχείων. Ο φορολογούμενος να συμπληρώνει μόνο τα φορολογικά στοιχεία που μεταβλήθηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Τα παλαιά στοιχεία θα υπάρχουν καταχωρημένα στο σύστημα και θα ανακαλούνται από αυτό.

Πού κολλάει το σύστημα σήμερα

Εκτός από το γεγονός ότι στηρίζεται το σύστημα DOS, το taxisnet παρουσιάζει τα ακόλουθα προβλήματα, σύμφωνα με τη νέα πολιτική ηγεσία, τα οποία καθιστούν επιτακτική την αντικατάστασή του:

- Από τις 12 εφαρμογές του taxisnet λειτουργούν μόνο οι τρεις.

- Δεν λειτουργεί η εφαρμογή που επιτρέπει τη διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων

- Καθυστερεί σημαντικά η επικοινωνία μεταξύ των εφοριών και της κεντρικής μονάδας, όπου υπάρχουν τα αρχεία. Για την έκδοση μιας απλής βεβαίωσης απαιτείται χρόνος δύο λεπτών.

- Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που βρίσκονται στις ΔΟΥ είναι πεπαλαιωμένοι, (με ασπρόμαυρες οθόνες, παλιοί εκτυπωτές κ.λπ.), που δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος των νέων προγραμμάτων. Η αντικατάστασή τους, πάντως, θα σημάνει τεράστιο χρηματικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο,

- Για την υλοποίηση των σχεδίων αλλαγής του ηλεκτρονικού συστήματος, προβληματισμός επικρατεί, σχετικά με το πώς θα λειτουργούν οι υπηρεσίες στο μεταβατικό στάδιο, από το ένα σύστημα στο άλλο και πώς θα διαχειριστούν τα παλαιά αρχεία.